LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Beheer & Financiën

Gebouw

De Unie Bouw Stichting kan u adviseren over het beheer van uw kerkgebouw.

Aansprakelijkheid

Uw gemeente kan 2 vormen van aansprakelijkheid verzekeren:

  • Wettelijke aansprakelijkheid: bij de Goudse Verzekeringen is een verzekering afgesloten, die de schade dekt veroorzaakt door de vrijwilligers in uw gemeente. Voor 1 euro per lid met een maximum van 50 euro per jaar is uw gemeente voor de inzet van vrijwilligers (en de schade, die daarmee kan ontstaan) verzekerd.
  • Bestuurders aansprakelijkheid: ook is het mogelijk om de aansprakelijkheid van de raad te dekken door het afsluiten van een bestuurders aansprakelijkheid. In het geval dat de gemeente substantiële verplichtingen (bijv. eigen gebouw) is aangegaan is een dergelijke verzekering te overwegen.

Licenties

Voor het gebruik van muziek tijdens bijeenkomsten van uw gemeenten zijn voor de rechten de volgende licenties van toepassing:

  • Het uitvoeren van muziek: licentie via Buma
  • Het projecteren van liederen: licentie via CCLI
  • Het streamen van liederen via de website: wij zijn momenteel met Buma in gesprek om deze faciliteit onder de bestaande overeenkomst met hen te brengen

Financieel beleid

Wij kunnen u adviseren over het financiële beleid van uw gemeente. Bijv. hoe ga je om met niet betalende leden? Welke vrijwillige bijdrage mag er van gemeenteleden gevraagd worden? De Unie maakt daarbij gebruik van ervaringen in andere Unie-gemeenten.

ANBI

Vrijwillige bijdragen en giften aan gemeenten met een ANBI-status zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De gemeente moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals de jaarlijkse vermelding van de financiële cijfers op de eigen site. De Unie helpt daarbij met groepsbeschikking, een model voor informatie op de site en een model voor controle door de kascontrolecommissie. Lees hier meer informatie over de ANBI-status.

Hieronder vindt u enkele bijbehorende praktische documenten:

KVK

Elke gemeente, aangesloten bij de Unie, heeft een KvK-nummer. Vooral voor administratieve handelingen, contracten met andere partijen en contacten met overheidsorganen is dit KvK-nummer noodzakelijk. Alle KvK-nummers van aangesloten gemeenten zijn vindbaar op deze site. U vindt hier meer informatie en het overzicht.

E-Herkenning

Gemeenten zullen regelmatig zaken moeten doen met instellingen zoals UWV, Belastingdienst en Stadskantoor, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een gratis VOG (Verklaring Omtrend Gedrag). Dat kan alleen als de gemeente eHerkenning heeft, zeg maar een DigiD voor kerkelijke organisaties. Deze moet per gemeente worden aangevraagd. Het Dienstencentrum helpt daarbij. Lees er hier meer over.

Neem contact op

captcha

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024