LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

EBF: Christenen uit het Midden-Oosten laten zich horen in Boekarest

Van 24-27 september 2014 kwamen een kleine 120 vertegenwoordigers uit 35 landen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij elkaar voor de jaarlijkse Algemene Vergadering (Council) in Boekarest van de Europese Baptisten Federatie (EBF). Namens Nederland waren Ingeborg Janssen (staflid MGO, afgevaardigde namens Unie), Wies Dijkstra (lid Europese Baptisten Vrouwen Beweging) en Teun van der Leer (voorzitter afdeling Theologie en Onderwijs van de EBF) aanwezig.

Na een spetterende openingsavond met groot koor, mandolinegroep en brassband, stonden de vergaderingen vooral in het teken van uitwisseling, presentaties, jaarverslagen en ‘verhalen van wat God aan het doen is’. Dat laatste kwam het meest indrukwekkend naar voren in een sessie met vertegenwoordigers uit Jordanië, Libanon, Syrië, Irak, Israël, de Palestijnse gebieden en Egypte. Zij onderstreepten hoe waardevol ontmoetingen als deze voor hen zijn: ‘We hebben het nodig te weten dat er broeders en zusters zijn die ons steunen en voor ons bidden’. Veel christenen verlaten het Midden-Oosten, maar de aanwezige voorgangers benadrukten dat zij zelf dit niet van plan zijn. Als het gaat om de keuze tussen vluchten of dienen, kiezen zij voor het laatste. ‘Wij weten ons geroepen om in deze regio te zijn en daar God te verheerlijken door de mensen te dienen van welke achtergrond zij ook zijn’. Zij betreuren het dat wij in de media vooral het slechte nieuws horen, maar niet wat God aan het doen is door zijn kinderen heen. Zij onderstreepten dat zij de situatie niet zien als een probleem, maar als een uitdaging en een gelegenheid om het Evangelie handen en voeten te geven: ‘God opent tal van deuren, ook in contacten met moslims’. Zij onderstreepten dat de meerderheid van de moslims niet extremistisch is, maar samen met de meeste christenen uit zijn op vrede en verzoening: ‘Wij zijn geen minderheid, dat zijn de extremisten. Jammer dat alle aandacht naar hen uitgaat’. Zij gaven aan weinig heil te zien in het bombarderen van IS-strijders: ‘Bommen doden geen terroristen, ze vermenigvuldigen ze. Wie 10 terroristen doodt, krijgt er 100 voor terug. Wat terrorisme kan stoppen zijn liefde, verzoening en gerechtigheid’. Ze riepen op tot steun aan hun inzet voor dat laatste en voor het vele sociale werk dat zij doen. In Bagdad onderhouden de baptisten zo’n 40 moslim-families. Ook zijn ze een kinderopvang in de kerk begonnen. In Syrië worden in een tiental regio’s zo’n 2000 families (is ongeveer 10.000 personen) en 1000 weeskinderen geholpen met voedsel, gezondheidszorg en onderwijs. Landen als Libanon, Jordanië en Turkije worden overspoeld door vluchtelingen. Veel kerken openen hun deuren voor hulp, maar het is haast teveel.

In de Palestijnse gebieden is er een voorzichtig begin vanuit de overheid van erkenning van de evangelische kerken, die zich hebben verenigd met 28 kerken en parakerkelijke organisaties in een Evangelical Council. Dit helpt hen om met één stem te spreken en gehoord te worden. De evangelische kerken groeien zowel op de Westbank als in Gaza. Onder de Palestijnse bevolking is veel bitterheid en wanhoop over het nooit eindigende conflict tussen Israël en de Palestina. Benadrukt werd dat er inmiddels genoeg gepraat is over deze problematiek: ‘Wij zoeken vredestichters, niet vredepraters. Help ons alsjeblieft om vrede te doen.
Het pleidooi van deze kerkelijke leiders uit het Midden-Oosten was vooral een pleidooi voor een ander perspectief: ‘Wij hebben het gevoel dat we echt verschil kunnen maken. We zijn geen zielige minderheid die militaire hulp nodig heeft. We willen niet dat christenen verdedigd worden ten koste van moslims. Help ons om te investeren in kinderen, in onderwijs, in de waarden van het Koninkrijk. Dan zijn we een minderheid met het effect van een meerderheid. Graag een andere ‘framing’ van het Midden-Oosten’!

Op vrijdagmorgen werd een indrukwekkende gebedsdienst gehouden ter markering van het feit dat 100 jaar geleden de eerste Wereldoorlog begon, geleid door een Engelse en een Duitse afgevaardigde.
Aan het einde van de Council werden een drietal resoluties aangenomen over W.O. I, Oekraïne en het Midden-Oosten. Deze resoluties zijn hier te vinden http://www.ebf.org/council-resolutions.

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024