LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Noodhulpactie Irak en Syrië

Refugee1Afgelopen juli, voor de eerste keer sinds de 3e eeuw na Christus luidden de kerkklokken van Mosul niet. In twee dagen verlieten 1200 christelijke families hun huis en bezittingen uit Mosul, op de vlucht voor de Islamitische terreurgroep ISIS.

In de afgelopen maanden hebben we de steeds slechter wordende situatie in delen van het Midden Oosten kunnen volgen. Als gevolg van de opmars van de Islamitische terreurgroep ISIS, zijn 1,2 miljoen Irakezen op de vlucht geslagen. Onder hen zijn veel christenen, Yezidi’s en andere minderheden, die in het bijzonder het doelwit zijn van de terreur, omdat ze weigeren zich te bekeren tot de Islam. De problematiek raakt niet alleen Irak, maar ook Syrië, Libanon en andere landen in de regio. Door de aanhoudende crisis in Syrië zijn inmiddels 9 miljoen mensen op de vlucht (waarvan 2,5 miljoen naar buurlanden is gevlucht).

De Unie roept aangesloten gemeenten op om te geven voor noodhulp aan de vluchtelingen in Irak, Syrië en de directe buurlanden, die in erbarmelijke omstandigheden leven. Zij hebben vaak alles moeten achterlaten, en leven nu in vluchtelingenkampen, of worden op andere manieren opgevangen. Er is dringend behoefte aan basale levensmiddelen als voeding, onderdak en medische zorg. Kerken in de regio proberen hulp te bieden in de opvang van deze vluchtelingen.

Projecten
Refugee2De Unie draagt via het noodfonds bij aan hulp op drie plekken waar Iraakse vluchtelingen worden opgevangen. De hulp betreft in alle gevallen eerste levensbehoeften, zoals voedsel, onderdak, medische zorg en in sommige gevallen ook scholing voor de kinderen. Kanalen voor de noodhulp zijn enerzijds de Baptisten in Libanon, die goed georganiseerd hulp kunnen bieden aan Iraakse vluchtelingen. Anderzijds werken we via de lokale partners van Tear en Dorcas, die in het Christelijk Noodhulpcluster samenwerken.

  • De Libanese Baptisten coördineren opvangwerk onder een aantal kerken in Libanon, waar inmiddels zo’n 10.000 Iraakse vluchtelingen naar toe zijn gevlucht. Voor het overvolle Libanon (met meer dan 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen, en 280.000 Palestijnse) vormen zij eigenlijk een naald in een hooiberg. Het gevolg is dat deze Iraakse vluchtelingen nauwelijks enige vorm van ondersteuning krijgen. Via het werk van een aantal lokale kerken wordt gepoogd om toch hulp te kunnen bieden aan deze mensen. (http://www.lsesd.org/)
  • In Suleimaniya, een plek in het Noord-Oosten van Irak, tot nu toe bespaard van de strijd, werkt een lokale partner van Tear. Er wordt hulp gegeven aan 300 gezinnen die daar in kerken worden opgevangen. (http://www.tear.nl/irak)
  • Dorcas werkt via een partner in de plaats Erbil waar 500 families worden opgevangen in een Katholieke kerk, waarbij wordt gezorgd voor matrassen, een dagelijkse maaltijd en de eerste medische behoeften. (http://dorcas.nl/noodhulp-irak/)

Geven en gebed
Giften kunnen worden overgemaakt via bankrekening NL15RABO0162137710, t.n.v. Unie van Baptistengemeenten, o.v.v. ‘Noodhulp Midden-Oosten’. Naast financiële steun vragen we ook om uw gebed voor de situatie. Voor vragen over deze noodhulpactie kunt u terecht bij Hans Riphagen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Nasrani-teken
nasraniWe gebruiken als Unie het Nasrani-teken in de communicatie over Irak. Christenen wereldwijd betonen hun solidariteit met de christenen in Irak door dit logo te gebruiken :

Het logo van WeAreN is het nasrani-teken. Dit teken werd door strijders van IS (voorheen ISIS) gebruikt in Irak om de huizen van christenen te markeren met de Arabische letter N. De eerste letter van het woord ‘nasrani’ oftewel: ‘Nazarener’. Deze naam gebruiken moslims volgelingen van Jezus van Nazaret (christenen) aan te duiden.
Deze publieke markering van christenen leverde wereldwijd woedende reacties op van christenen en gematigde moslims. Het brandmerk werd omgebouwd naar een positief symbool, een soort geuzennaam. Christenen in Irak gebruiken hetzelfde teken om te zeggen: ‘Ik ben er trots op om nasrani te zijn’ of ‘we zijn allemaal christenen’; We Are N(asrani). Op social media wordt het teken nu gebruikt als teken van solidariteit met de vervolgde en ontheemde christenen in Irak.
(Lees meer op www.WeAreN.nl)

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024