LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Conferentie over mensenhandel

Conferentie over mensenhandel 2013 A5-7 april 2013 werd in Sabadell (Spanje) een conferentie gehouden van het EBF Anti-Trafficking Network. Hans en Berta Koolstra van Baptistengemeente Arnhem-Centrum waren afgevaardigden vanuit Nederland.

Het Anti-Trafficking Network bestaat uit mensen die zich betrokken weten bij de problematiek van prostitutie door mensenhandel en heeft als doel contacten te leggen en gemeenten te betrekken.
De conferentie werd bijgewoond door: zendingwerkers die in Spanje, Zwitserland, Nederland of Zuid-Amerika werken, pastors bv. uit Bulgarije, Finland en Zweden, afgevaardigden vanuit de Unies, Denemarken, Italië, Nederland, de hulporganisatie HART Oekraïne en een groep Nigerianen.

We waren  te gast bij een Baptistengemeente in Sabadell. Zij verzorgden de locatie, maaltijden en de muziek.

Een tijd van geestelijke toerusting.

Marion Carson hield een aantal inleidingen die ons bepaalden wat het is om Gods medearbeider te zijn. ’s Avonds stonden de belemmeringen centraal. Met name trots, onverschilligheid.
Ook stonden we stil bij onze attitude. Om een medearbeider van God te worden, moeten we zijn discipel zijn. Het draait niet om mijn liefde voor God, maar Gods liefde voor mij/ons. Een quote van Elie Wiesel: The opposite of love is not hate, it’s indifference. (Het tegenovergestelde van liefde is niet haat maar onverschilligheid.)  Willen wij Gods medearbeider zijn op het gebied van Anti-Trafficking of sluiten we de ogen? Hebben we als kerk hierin een taak?

Ervaringen delen.

Nigeriaanse zusters/ broeder die in Italië wonen vertelden hoe Nigeriaanse meisjes in de prostitutie terecht komen. Deze meisjes zijn vaak gelovig en bezoeken, terwijl ze in de prostitutie werken, een Afrikaanse kerk. Deze Nigeriaanse zusters waren zeer bewogen en het was prachtig om naar hun krachtige getuigenis te luisteren over wat er nodig is om de meiden te helpen.
Grofweg kun je de landen verdelen in landen waar de vrouwen vandaan komen en geëxploiteerd worden (Oost-Europa, Afrika, Zuid-Amerika) en naar landen waar ze tewerkgesteld worden (West-Europa).

Roemenie, Bulgarije en Oekraïne schetsten een schokkend beeld waarin minderheden, de Roma bevolking, helemaal onderaan de rangorde staat. Enorme werkloosheid, armoede en gebrek aan scholing maakt de meisjes heel kwetsbaar om in handen te vallen van mensenhandelaren. Achter de Baptisten gemeente in Sofia is een Roma wijk waar ze sociale hulp probeert te bieden. Zo hebben ze douches gebouwd in de kerk zodat de kinderen kunnen douchen voor ze naar de kinderclub komen (soms noodzakelijk omdat de geur niet te harden was).
Een jonge man uit Oekraïne vertelde over de hulporganisatie HART. Met fondsen uit Canada en USA worden locale kerken geholpen om uit te reiken naar de armen, veel gaat naar projecten onder de Roma’s. Vanwege de corruptie wordt nauwlettend gevolgd hoe het geld besteed wordt.
In Roemenie is een groot tekort aan safe-houses waar vrouwen opgevangen kunnen worden die willen vluchten uit de prostitutie.

In Spanje worden vrouwen langs de weg gepost om opgepikt te worden door prostituanten. Ook hotelkamers worden vaak gebruikt. Spanje is niet meer alleen een “destination” land, maar door de crisis zijn Spaanse vrouwen ook steeds vaker slachtoffer(>15%) van mensenhandel. Prostitutie wordt in Spanje gezien als normaal, zelfs noodzakelijk. Een Braziliaans pastorechtpaar vertelden hoe zij in de zending in Zwitserland terecht kwamen. Waar ze Braziliaanse vrouwen in de prostitutie vonden. Indrukwekkend, al meer dan 200 vrouwen kregen hulp bij terugkeer naar Brazilië. In Brazilië is opvang voor deze vrouwen en dit echtpaar besteed 3 maanden per jaar in Brazilië voor nazorg. Een Nederlandse vrouwelijke arts die in Basel werkt vertelde hoe zij bezoekwerk doet in bordelen.

Uiteraard is er op deze conferenties tijd om te netwerken. Dit werd gestimuleerd door workshops. Door Kostya van stichting HART uit Oekraine kregen we een praktisch verzoek voor computers. Hans heeft stichting Hand benaderd; 19 augustus reist Kostya door Nederland en komt op bezoek.
De laatste dag keken we naar de toekomst. Waar willen we met dit netwerk naar toe?

Wat kunnen we doen.

Conferentie over mensenhandel 2013 B

  1. Indien er hulp geboden wordt en mensen terugkeren kunnen we gebruik maken van contacten in het land van terugkeer. Adressen worden toegestuurd.
  2. Politiek invloed uitoefenen. In Zweden is een totaal andere moraal doordat de politiek andere keuzes maakt. Dit kost tijd, maar is misschien wel het meest effectief.
  3. De kerk moet een standpunt innemen.

Nederland heeft een voortrekkersrol gehad in legalisatie van prostitutie. Onbedoeld heeft ze daarmee mensenhandel in de hand gewerkt. Persoonlijk geeft me dat een gevoel van schaamte. Onze Nederlandse moraal en houding ten opzichte van prostitutie is naïef en vanuit christelijk perspectief goddeloos en slecht.
Ik zou willen pleiten dat de Baptistenunie zich zou uitspreken en mengen in het debat over mensenhandel zodat het niet de barmhartigheid en onrechtstrijd van de eenling (bijna alleen vrouwen) blijft.

Een uitgebreider verslag van deze reis kunt u opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Met vriendelijke groet,
Berta Koolstra

Meer informatie op deze website

 

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024