LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Noodhulp voor Oost-Oekraïne

Op verzoek van de Oekraïense baptisten willen we als Nederlandse Unie graag een bijdrage leveren aan noodhulpverlening aan slachtoffers van de nog altijd instabiele situatie in Oost-Oekraïne.

Terwijl er afgelopen week nieuwe informatie naar buiten kwam over de toedracht rond de ramp met de in 2014 neergeschoten MH17, drukken de gevolgen van de oorlog ook in het oosten van Oekraïne nog dagelijks een zwaar stempel op de bevolking. De Oekraïense Baptisten Unie geeft sinds 2014 noodhulp aan arme, kwetsbare mensen in die regio. Zij deden, via de Europese Baptisten Federatie, een beroep op baptisten in Europa om mee te helpen, een oproep waar de Nederlandse Unie graag gehoor aan willen geven.

2018 06 Noodhulp Oost Oekraine042014 was het jaar waarin de Krim werd geannexeerd door Rusland en er een gewapende strijd begon tussen pro-Westerse en pro-Russische groeperingen. Sindsdien is de situatie in het oosten van Oekraïne, aan de grens met Rusland, nog altijd instabiel. Als gevolg van de oorlog is onder meer veel infrastructuur verwoest, hebben ruim 1,5 miljoen mensen hun woongebied moeten verlaten en gaat het slecht met de economie. Bovendien heeft zestig procent van de Oekraïense bewoners langs de 457 kilometer lange grens met Rusland nog altijd regelmatig te maken met beschietingen. Ook ziekenhuizen en scholen zijn daarvoor niet veilig. Volgens de Verenigde Naties hebben 3,8 miljoen mensen behoefte aan humanitaire hulp, van wie 620.00 mensen dagelijks te weinig voedsel hebben.

Voedsel en hygiënepakketten

2018 06 Noodhulp Oost Oekraine05De Oekraïense Baptisten Unie, één van de grootsten in de Euro-Aziatische regio, biedt noodhulp aan kwetsbare gezinnen en ouderen in het grensgebied. Zij hebben daar in de afgelopen jaren een professionele infrastructuur voor opgezet, omdat duidelijk werd dat deze situatie voorlopig zou voortduren. Daarbij gaat het om het verstrekken van voedsel, hygiënegoederen en kolen, en hulp bij het vinden van een onderkomen voor mensen die hun eigen huis hebben moeten ontvluchten. Dit gebeurt via lokale gemeenten in de getroffen regio.

De Nederlandse Unie heeft inmiddels, samen met anderen, steun toegezegd voor een project dat 900 arme gezinnen en 800 kwetsbare individuen, zoals ouderen en gehandicapten van voedsel en hygiënepakketten voorziet. Daarnaast krijgen nog eens 1.800 jonge kinderen voedselhulp. Twintig ontheemde gezinnen worden financieel en anderszins geholpen met het vinden van onderdak.

2018 06 Noodhulp Oost Oekraine03

Over de Oekraïense Baptisten Unie

De Oekraïense Baptisten Unie (voluit AUC ECB) is sinds 1990 een zelfstandige organisatie en is aangesloten bij de European Baptist Federation (EBF) en de Baptist World Alliance (BWA). De geloofsgemeenschap telt circa 150.000 gelovigen in meer dan 2.800 gemeenten. Sinds het begin van de crisis in 2014 zijn de baptisten betrokken bij noodhulpverlening, voornamelijk via de lokale gemeenten, en in samenwerking met andere partners ook bij psychische hulpverlening aan mensen met oorlogstrauma’s.

Helpt u mee?

Wilt u dit noodhulpproject ondersteunen met een gift? U kunt uw bijdrage overmaken op bankrekening NL14TRIO0391015613, t.n.v. Unie van Baptistengemeenten, o.v.v. Noodhulp Oost-Oekraine. Met vragen kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06-33186651.

 

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024