LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Noodhulpactie Bootvluchtelingen

In 2015 collecteerden we vanwege de grote groepen bootvluchtelingen. Er werd toen een bedrag van € 29.058 opgehaald

Dagelijks worden we overspoeld met nieuwsfeiten over de stromen van vluchtelingen, die op zoek zijn naar een veilige plek. Als gevolg van oorlog, schending van mensenrechten en gebrek aan economisch perspectief proberen velen de oversteek naar Europa te maken. Op kleine bootjes maken ze de oversteek naar Griekenland of Italië, veelal onder erbarmelijke omstandigheden. Eenmaal aangekomen blijkt de lokale opvang slecht geregeld. Er is dringend behoefte aan goede opvang, maaltijden en medische zorg. We stellen als Unie van Baptistengemeenten het noodfonds open en roepen gemeenten op te geven.

Ref2Hoewel de problematiek niet nieuw is neemt de stroom vluchtelingen die een veilig thuis in Europa zoekt wel toe, als gevolg van aanhoudende instabiliteit in Noord Afrika en het Midden-Oosten. Een oplossing voor de conflicten is nog ver weg, en de verwachting is dat het aantal asielzoekers alleen maar groter zal worden.
De problematiek is complex, kent vele kanten, met scherpe meningen aan beide zijden. Toch geeft het evangelie ons in de basis een heel eenvoudig antwoord. Jezus zei ‘Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op’ (Mat 25:35).  We willen daarom, in gesprek met Uniegemeenten nadenken hoe we vorm kunnen geven aan deze opdracht. In de komende maanden zullen we daar meer over berichten, maar op dit moment roepen we gemeenten op:

(1) Te geven aan de noodhulpactie voor bootvluchtelingen. Veelal kleinschalige initiatieven organiseren de opvang op Malta, Griekse eilanden als Kos en Lesbos en het Italiaanse eiland Lampedusa. In samenwerking met EO Metterdaad en Kerk in Actie zorgen we dat de gelden goed terecht komen. Later zullen we meer concrete informatie plaatsen over de projecten (zie hieronder voor informatie over geven).

(2) Te blijven geven voor opvang in de regio’s zelf. De Unie heeft blijvend projecten lopen in samenwerking met de Libanese Baptisten rondom de opvang, bescherming en zorg voor vluchtelingen in Libanon en Syrië (Er is een project gericht op kindvriendelijke plaatsen in vluchtelingenkampen in Libanon, en een een project gericht op winterhulp voor vluchtelingen in Syrie).

(Ref13) Te blijven bidden voor de vluchtelingen, voor een veilige reis, een gastvrije ontvangst met goede zorgen. Voor de landen waar de vluchtelingen vandaan komen, voor een einde aan de conflicten en perspectief op een hoopvolle toekomst daar. Voor de Europese regeringsleiders, voor wijsheid en leiderschap rond de ingewikkelde problematiek, een milde houding ten opzicht van de vluchtelingen.

In de komende maanden vindt u op onze site en onze Facebookpagina meer handvatten, evenals verhalen over wat individuele Baptisten en gemeenten in het land doen op dit gebied.

Giften

Giften kunt u vanaf 1 december 2015 overmaken op bankrekeningnummer NL14TRIO0391015613, o.v.v. ‘Bootvluchtelingen’. Voor vragen kunt u terecht bij Hans Riphagen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024