LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Recept voor blijdschap

Recept voor blijdschap

In 2012 startte ik samen met buurtgenoten in mijn vrije tijd met een buurtkerk in de Amersfoortse volkswijk Soesterkwartier. Door de jaren heen hebben ervaringen met pionieren mij een nieuw venster gegeven op het christelijk geloof en op de Bijbel. Een van die ervaringen is samen eten met mensen van verschillende achtergronden.

Ik ontdekte dat samen eten in de Bijbel een van de belangrijkste beelden is van het koninkrijk van God. Lucas vertelt in zijn levensbeschrijving van Jezus maar liefst tien verhalen van maaltijden. Jezus is gast aan tafel bij wetgeleerden en bij mensen aan de rand, vrouwen en zondaars.

Elke laatste zaterdag van de maand organiseren we van vijf tot zeven uur een spelletjesavond in het buurthuis. Een vaste groep komt terug, kinderen en volwassenen, divers in achtergronden en culturen. Onder andere een groep Marokkaanse moeders en kinderen komt vrijwel altijd. De laatste zaterdag van april gingen we – nog in het gevoel van Koningsdag – oranje tompoucen maken. Lekker kliederen met pudding en oranje glazuur en dan proeven! Er was bingo en we eten altijd samen.

Omdat er vanwege de meivakantie wat minder mensen waren, zat iedereen aan tafel (normaal is het best rommelig en wordt er veel gelopen). We hebben de gewoonte om te bidden voor het eten. We danken God voor de vriendschap en bidden een zegen voor de kinderen en de ouders. De kids mochten deze keer zelf wraps maken. Ik zat aan een tafel met een groepje kinderen en twee volwassenen. We zaten lekker te eten en te kletsen. Een aantal kinderen ken ik nu al jaren. Op een gegeven moment zegt een meisje van acht: ‘Het voelt net alsof we een pleeggezin zijn!’ Ik reageerde: ‘Ja, zo voelt het voor mij ook.’ Er volgde nog een grappig gesprek over wie dan de vader en moeder waren.

Samen eten, het welkom voor ieder, de alledaagse gesprekjes, de aandacht voor verhalen… ik word er heel blij van. Ik moest denken aan wat Lucas schrijft over de eerste gemeente: ‘Ze gebruikten hun maaltijden in een geest van eenvoud en vol vreugde.’ (Handelingen 2:46)

In het nieuwe deel van de reisgids Samen leven in Gods wereld over delen staan 7 maaltijdverhalen van Jezus in het evangelie van Lucas centraal. Met verdieping en praktische vormen. Hoe kunt u of jij en hoe kunnen wij als Baptistengemeenten het samen eten herontdekken als praktijk om Gods koninkrijk te leven en te beleven met de mensen om ons heen? Samen eten is een recept voor blijdschap! Probeer het ook uit in het nieuwe seizoen.

No video selected.

About the Author

Oeds Blok

Oeds Blok

Oeds Blok (1970) is binnen MGO coördinator gemeentestichting en pionieren. Hij was 14 jaar voorganger van de Baptistengemeente Amersfoort en experimenteert sinds 2012 met een buurtkerk in de Amersfoortse volkswijk Soesterkwartier. Oeds coacht pioniers binnen de Unie van Baptistengemeenten en het netwerk Urban Expression. Aan het Seminarium kom je hem tegen als docent pionierend leiderschap. Aan de Evangelisch Theologische Faculteit in Leuven geeft hij het vak gemeenteopbouw. Oeds is gediplomeerd coach en werkt ook vanuit zijn eigen bedrijf Oeds Blok coaching, leiderschap & innovatie en voor het mede door hem opgerichte Instituut voor Undefended Leadership.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024