LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Net als lego

Net als lego

Wat is het leuk om weer met Lego te spelen. Vooral samen met de kleinzoons. Vooral fantasie-bouwsels bedenken vind ik een uitdaging, zoals vliegende auto’s. Zeker nu er een veelheid van nieuwe blokjes beschikbaar is van allerlei vorm en kleur.

Bouwen met Lego heeft wel iets van bouwen aan het digitale leerplatform ter ondersteuning van oudsten. Dankzij moderne technieken is het kinderspel (nou ja bijna...na stevig oefenen; pfff) om filmpjes af te wisselen met korte teksten en korte opdrachten of multiplechoicevragen. Maar dan heb je ook wat: een kleurrijk geheel.

Het samen bouwen maakt het nog leuker: we interviewen diverse oudsten uit verschillende gemeenten om te horen wat zij op gebied van hun taakveld – bijvoorbeeld jeugdwerk, voorzitterschap, communicatie – zouden willen meegeven aan een volgende oudste. Vanuit hun wensen, best-practices en frustraties ontstaat een mooie bouwsteen voor gemeenteopbouw.

'Samen' doen we ook binnen het RegioteamNL: we hebben een bouwteam samengesteld en de rest kan meedenken en reageren op onze bouwsels; 'Samen' ook met hulp van deskundigen van het Seminarium of de CHE. Over leerstijlen bijvoorbeeld. Want oudsten overspoelen met informatie is gemakkelijk, maar niet dienstbaar en effectief. Leren aan de hand van casussen waarbij wat inzichten moeten worden verwerkt vraagt meer bouwkunst, maar levert ook meer op aan gemeenteopbouw.

Vandaag heb ik aan een van de modules van het digitale platform gewerkt. Dat geeft me energie en blijdschap: ik ben blij dat ik de veelheid aan ervaring mag doorgeven aan (hopelijk) veel oudsten van ABC&Unie-gemeenten.

Weet je trouwens hoeveel nieuwe oudsten er per jaar aantreden? (Dit is typisch zo’n reflectievraagje.) We schatten ongeveer 75! Als elk van hen beter toegerust oudste kan zijn …. zie je het voor je?!

En als zij weer doorgeven welke nieuwe steentjes nog aangevuld kunnen worden aan dit digitale platform … Een leven lang leren, jong en oud. Bouwend aan Gods Koninkrijk. Dat houd ons jong, bij de tijd, dicht bij de grote Bouwer.

No video selected.

Gerelateerde artikelen

About the Author

Gerard van der Schee

Gerard van der Schee

Gerard van der Schee is sinds 2012 regiocoördinator bij ABC Gemeenten, sinds 2018 in samenwerking met de Unie. Daarnaast is hij actief in Netwerk Vredestichters en helpt hij met GoedBoos mensen via coaching, workshops en preken op een goede manier boos te zijn.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024