LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Bekering tot de ander - Missie.nu 2019

Bekering tot de ander - Missie.nu 2019

Ik kom binnen bij mijn Marokkaanse vriend in de wijk. Even de schoenen uit doen. Al snel klinkt het: ‘Wat wil je drinken? Iets eten, fruit, een tosti, koekjes?’ Inmiddels heb ik het gezin goed leren kennen. Ik geniet van de gastvrijheid en leer er ook van.

Foto: Buurtkerk Soesterkwartier: ontmoeten in de speeltuin. Foto: Buurtkerk Soesterkwartier.

Leerproces

In 2012 nam ik afscheid als voorganger van de Baptistengemeente Amersfoort. In mijn vrije tijd begon ik met een aantal buurtgenoten met het experiment van de Buurtkerk Soesterkwartier in Amersfoort. Ik ging meer mensen ontmoeten die anders in het leven staan dan ik. Dat is voor mij een groot leerproces geworden. Ik wilde mensen helpen en het evangelie delen, maar kon ik mij ook laten helpen door de mensen die op mijn pad kwamen?

Regelmatig ga ik langs bij mijn Marokkaanse vriend. Hij is moslim. Ik wist vanuit mijn studie van alles over de islam en wat ik daarvan vond. Kon ik alles ‘vergeten’ wat ik wist en open staan voor mijn vriend, zodat hij de expert kon zijn over zijn eigen geloof?

We ontmoetten in de wijk een vrouw die vertelde over karma en sterrenbeelden. Ik dacht bij mijzelf: ‘Wat een onzin!’ Ik voelde me denk ik bedreigd. Ik kon niet meer luisteren en nieuwsgierig zijn naar wat karma en sterrenbeelden voor haar betekenen.

Verrast

Gaandeweg hebben deze ervaringen mij zicht gegeven op hoe Gods missie mij zelf raakt, door de ander heen die ik ontmoet. Dat heeft mij verrast. Ik heb meer vrede gekregen met mijzelf, staande ‘in de lichtstraal van Gods genade’. Daardoor heb ik meer rust gekregen om open te kunnen staan voor de ander als beeld van God. Na de bekering tot God en Jezus als Heer, voelt dat voor mij als een tweede bekering: een bekering tot de ander.

Ik kwam erachter dat veel zendelingen deze ervaring kennen en dat deze ervaring ook voorkomt in de Bijbelverhalen. Handelingen 10 bijvoorbeeld vertelt eerst over de bekering van Petrus – om te eten met heidenen! – en daarna pas van de bekering van de Romeinse hoofdman. Missie gaat over veranderen en worden veranderd. Net als bij Petrus kent ook mijn eigen tweede bekering schokmomenten. Kan ik hierin het werk van de Heilige Geest opmerken, die mij vormt op de weg van Jezus? Een weg waarin ik open kan staan voor de ander die zo anders is dan ik, en waarin ik tegelijk mijzelf kan zijn in wie ik ben, nederig en vrijmoedig, ook in mijn geloof.

In missie zijn we soms veel bezig met de ander: de ander helpen, de ander bereiken. Ik heb ontdekt dat missie ook mijn eigen leven raakt. Herken jij iets van de tweede bekering tot de ander? Wat kan de tweede bekering betekenen voor de kerk van vandaag?

Als ik naar huis na het bezoek bij mijn Marokkaanse vrienden, krijg ik – zoals altijd – iets mee. Deze keer een plastic tasje vol met fruit. Ja, in het klein merk ik hier iets van het herstel van God. De tweede bekering is – net als de eerste – een weg van leven.

MissieNu2019Missie.nu

Zoek je inspiratie voor ontmoeting met de ander? Kom dan naar de Missie.nu dag ‘Open voor de ANDER – Ontmoeten als missionaire uitdaging’ met verdiepende lezingen en praktische workshops over onder andere: ontmoeten en bekering tot de ander, gast in je eigen huis, ontmoeten en missionair leiderschap, ontmoeten en de eredienst, kinderen en jongeren als inspiratiebron en meer!

Tijd en locatie: zaterdag 2 november, De Wegwijzer Almere. Info en opgeven: www.Missie.nu

No video selected.

About the Author

Oeds Blok

Oeds Blok

Oeds Blok (1970) is binnen MGO coördinator gemeentestichting en pionieren. Hij was 14 jaar voorganger van de Baptistengemeente Amersfoort en experimenteert sinds 2012 met een buurtkerk in de Amersfoortse volkswijk Soesterkwartier. Oeds coacht pioniers binnen de Unie van Baptistengemeenten en het netwerk Urban Expression. Aan het Seminarium kom je hem tegen als docent pionierend leiderschap. Aan de Evangelisch Theologische Faculteit in Leuven geeft hij het vak gemeenteopbouw. Oeds is gediplomeerd coach en werkt ook vanuit zijn eigen bedrijf Oeds Blok coaching, leiderschap & innovatie en voor het mede door hem opgerichte Instituut voor Undefended Leadership.

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024