LET OP: De informatie op deze website is mogelijk verouderd. Onze nieuwe website is te vinden op unie-abc.nl

Blog

Inspirerend, confronterend en actueel

Hier tref je verschillende blogs aan over kerk, maatschappij en actualiteit, geschreven door medewerkers, studenten en gastauteurs.

Het evangelie voor Felix en Fikkie

5 redenen om dol op dieren te zijn

Het evangelie voor Felix en Fikkie

Toen ik bij mijn aanstelling als voorganger in januari het preekrooster doorliep, sprong de 20e oktober, Micha Zondag, er voor mij uit. Ik vermoed dat iedere (s)preker zo zijn favoriete onderwerpen heeft, voor mij is dat momenteel recht en gerechtigheid. Groot was dan ook de schok toen ik ontdekte dat de Micha Zondag dit jaar in het teken stond van de dieren…

Het verhaal van vrouwen in de kerk

Het verhaal van vrouwen in de kerk

Daar zit je dan hartje zomer met 120 mensen in een grote zaal te praten over de plek van vrouwen in de kerk vanuit het thema Together: Re-imagining, Re-reading herstory in the church. Drie dagen vol inspiratie en gesprek, mensen met verschillende visies samen in gesprek. Ik was deze zomer naar de BICTE ( Internationale Baptisten Conferentie over Theologische Educatie).  Een van de lezingen die mij het meest aansprak was die van Valerie Duval-Poujol, Bijbelwetenschapper uit Frankrijk over hoe bijbelvertalingen de betrokkenheid van vrouwen in kerk en maatschappij hebben beïnvloed.

Bekering tot de ander - Missie.nu 2019

Bekering tot de ander - Missie.nu 2019

Ik kom binnen bij mijn Marokkaanse vriend in de wijk. Even de schoenen uit doen. Al snel klinkt het: ‘Wat wil je drinken? Iets eten, fruit, een tosti, koekjes?’ Inmiddels heb ik het gezin goed leren kennen. Ik geniet van de gastvrijheid en leer er ook van.

Teuns taken

Teuns taken

Om de week op dinsdagochtend, 11.00 uur, direct na onze dagopening. Het begint inmiddels te wennen. Als nieuw 'rectorsteam' komen we bij elkaar om het reilen en zeilen van het seminarium te bespreken. Teun van der Leer vertrok eind augustus als rector, en de taak zal voor de komende twee jaren ad-interim worden ingevuld door Albrecht Boerrigter (interim rector), Marijn Vlasblom (conrector onderwijs) en mijzelf, Hans Riphagen (conrector academische zaken).

De gezonde woorden van Jezus

De gezonde woorden van Jezus

Regelmatig zie ik mezelf in gesprek met studenten verwijzen naar de opmerking van Paulus in 1 Timotheüs 6:3, dat het voor christenen van belang is om ‘in te stemmen met de heilzame woorden van onze Heer Jezus Christus en de leer van ons geloof’. Het gaat me dan om de wijze waarop Paulus de jonge Timotheüs aanspoort om dichtbij de bron te blijven, dichtbij de woorden van Jezus.

Terugblik colleges ‘Islam als uitdaging’

Terugblik colleges ‘Islam als uitdaging’

In april en mei bood het Baptisten Seminarium voor het eerst een reeks van zes colleges aan over het onderwerp ‘Islam als uitdaging’. Zowel studenten als voorgangers en andere belangstellenden waren welkom. Met een gemengde groep van veertien deelnemers gingen we onder leiding van prof. dr. Bernhard Reitsma aan de slag met zijn boek ‘Kwetsbare liefde. De kerk, de islam en de drie-enige God’.

Zinvol leven?

Zinvol leven?

Vrijwel de hele dag ligt hij alleen op bed. Heel af en toe komt hij er even uit. Met alles moet hij geholpen worden: eten, wassen, aankleden. Zitten lukt niet. Een eindje lopen is al helemaal onmogelijk. Als je op bezoek komt, is een goed gesprek uitgesloten: hij kan niet praten. Wél kan hij aangeven dat hij je ziet en blij is dat je er bent. Van tijd tot tijd lijkt hij te lachen naar je. Opeens kan hij gaan huilen en dan moet je maar raden wat er aan de hand is en of je hem kunt helpen.

'Al de raad Gods' focus op Seminarium

'Al de raad Gods' focus op Seminarium

Via dit blog houd ik u op de hoogte van ontwikkelingen en gedachten over onderwijs. Ik bedoel met onderwijs de opleiding van theologische studenten, aankomende predikanten, en onderwijs dat via hen weer in de gemeenten terecht komt. Ons onderwijs is eigenlijk allemaal terug te voeren tot het evangelie. Daar zijn de wortels van de Free Churches (waaronder die van de Baptisten) uit af te leiden. 

Snel bellen:

Dienstencentrum: 020-2103023
Seminarium: 020-2103024